Entrevista als responsables de La Klosca a Mataró Ràdio

Entrevista als responsables de La Klosca a Mataró Ràdio

Els encarregats de la granja parlen sobre el funcionament del Centre Especial de Treball i del mercat de productes ecològics local

Jaume Rodon i Núria Riera, encarregats del Centre Especial de Treball La Klosca, van ser entrevistats el passat dimarts 19 de maig al programa “Viu la vida, dia a dia” de l’emissora municipal. En aquesta conversa, van explicar les característiques de la granja i la seva manera de funcionar: Un entorn natural envejable, un producte ecològic de gran qualitat i un projecte en el que es dóna feina a treballadors que en la seva majoria pateixen algun trastorn psicòlogic greu. També van reflexionar sobre el valor afegit que té el producte ecològic de proximitat i la situació en la que es troba el mercat local de productes de primera necessitat.

Els responsables de la Klosca van aprofitar l’entrevista per donar a conèixer les directrius d’actuació que segueixen. La granja té una producció sostenible que no només es tracta de tenir les gallines a l’aire lliure i en un espai adient, sinó d’oferir als animals una alimentació i condicions de vida saludables. També suposa un menor impacte en el producte mitjançant una distribució de kilòmetre 0, local i directa amb els clients. Per últim, funciona amb la condició de Centre Especial de Treball, el qual ofereix un treball d’inserció sociolaboral a un col·lectiu amb dificultats per inserir-se en la majoria d’activitats econòmiques en iguals condicions.

Riera i Rodon van explicar que “el contacte tan pròxim amb els clients dóna confiança. Ells ens coneixen i saben que poden venir a visitar la granja sempre que vulguin. De la mateixa manera entenen que degut als canvis d’estació i a altres circumstàncies, la posta de les gallines no és sempre la mateixa. Hi ha vegades que potser no els podem subministrar tots els ous que voldríem. Però és precisament aquesta fluctuació en el producte la que s’ha d’assumir si es vol tenir respecte pel medi ambient i pels aliments que són realment ecològics”.

En aquest tipus de projecte empresarial el consumidor hi té molt a dir. Els encarregats de La Klosca creuen que “avui en dia veiem una fruita, verdura o un ou al supermercat que té una petita marca o no és totalment homogeni i ja no el volem. Ens hem acostumat a que tots aquests productes han de tenir la forma i el color perfecte. La natura no funciona així i d’aquesta manera estem tirant molt menjar. Hem de pensar que quan comprem, estem apostant per un o altre model econòmic.”

Finalment, en quant a la característica de Centre Especial de Treball, els responsables de la granja van destacar que “som una empresa amb un caràcter laboral exactament igual a qualsevol altra. L’únic diferent és que oferim feina a persones que tenen un trastorn mental. La pròpia activitat de responsabilitat per generar un producte, el fet de tenir contacte constant amb els animals i d’estar en un espai de natura agradable i sa influeix molt en el seu benestar”.