Maionesa casolana ecològica i maioneses especials
Tothom té un pot de maionesa a la nevera. Aquesta salsa és àmpliament estimada tant per adults com per nens, i encara que no es consumeix sola, és un ingredient fonamental en nombroses receptes tradicionals de la gastronomia mundial.
La maionesa és un excel·lent acompanyament per a entrepans, sandvitxos, ous, amanides, gairebé indispensables amb les patates fregides, i molt utilitzada també amb plats de carn o peix.
Preparar-la a casa és molt senzill, i seguint alguns consells és possible obtenir-ne un bon resultat, que a més pots adaptar als teus gustos personals, creant diverses variants.
Però comencem primer preparant una maionesa tradicional.
La recepta
- 1 ou sencer ecològic de la Klosca
- 200 ml d’oli verge extra (suau)
- Suc de mitja llimona
- 1 pessic de sal
Col·loca l’ou, la sal i el suc de llimona al recipient de la batedora. Introdueix el braç de la batedora fins que toqui el fons del got i inicia la barreja.
Afegeix l’oli gradualment, sense aixecar el braç, i només quan comenci a emulsionar, mou-ho suaument cap amunt, fins a aconseguir la consistència desitjada.
Tot el procés no tarda més de 10 minuts.
Maionesa casolana ecològica: consells bàsics
És super important que l’ou sigui fresc i de bona qualitat. . perquè munti correctament, s’ha de treure amb antelació de la nevera i s’ha de fer servir a temperatura ambient. Els ous ecològics no només són més saludables, sinó que també solen tenir un sabor més ric i natural. A més, provenen de gallines criades en condicions més ètiques i sostenibles.
Es recomana afegir la sal al començament del procés abans d’incorporar l’oli. És possible utilitzar tant oli d’oliva extra verge com olis de llavors per a una opció més lleugera (oli de gira-sol o de blat de moro, per exemple). Per evitar que l’emulsió es talli, és essencial incorporar l’oli gradualment i lentament, evitant afegir-ho de cop.
Finalment, s’aconsella utilitzar un got de batedora alt i estret, posicionant en un primer moment el braç de la batedora fins al fons, i tot seguit es poden fer petits moviments de dalt a baix, fins a aconseguir una maionesa perfecta.
Variacions gourmet i originals de la salsa maionesa
La maionesa, essent una salsa bàsica, es presta a moltes diferenciacions que poden ser útils per diversificar els teus plats.
Aquí tens algunes idees per donar-li un gir creatiu a la teva maionesa:
Si tens una nit de partit amb amics, sorpren-los amb un pollastre fregit i maionesa de curry. Necessita evocar una experiència d’alta cuina a casa? Prepara una base de crema parmentier, afegeix dos ous poché i acaba amb tocs de maionesa de tòfona negra. Aquest toc sofisticat impressionarà als teus convidats. Els teus nens adoraran el teu nou sándwich Club especial amb maionesa casolana de llima. .
I moltes més idees:
- Maionesa d’alfàbrega: afegint 6-7 fulles d’alfàbrega fresca, es pot obtenir una salsa adequada per a un entrepà estil italià. Una opció: pa xapata amb formatge mozzarella fos, ruca, tomàquets secs i maionesa d’alfàbrega.
- Maionesa de gingebre: Prepara la recepta bàsica i afegeix-hi el suc d’una rodanxa de gingebre obtingut amb l’extractor. Si no disposeu d’extractor, podeu ratllar el gingebre per obtenir una pasta fina. Aquesta salsa tindrà un sabor fresc i lleugerament picant, perfecta per acompanyar un plat de peixet fregit, uns calamars a la planxa o uns llagostins.
- Maionesa al vinagre balsàmic: Substituint la llimona per vinagre balsàmic (aproximadament 60-70 grams), obtindràs un acompanyament diferent per a la tonyina o salmó a la planxa.
- Maionesa picant: Xile, bitxo o tabasco. Pots utilitzar qualsevol d’aquests ingredients per afegir un toc “hot” a la teva hamburguesa preferida.
- Maionesa japo: Et flipa el Japó i tota la seva cultura? Et fascina el món oriental? Afegeix un toc de wasabi i de salsa de soja a la recepta bàsica de la maionesa: això aportarà un sabor distintiu inspirat en sabors orientals.
Escrit per Bruna de la Bottega Clandestina
Si t’ha agradat aquest article, no oblidis visitar el meu bloc! Allà pots llegir més sobre les meves aventures culinàries i descobrir moltes més receptes delicioses de inspiracions italianes. Ens veiem al bloc!