“He estat en treballs que em provocaven estrés i ansietat. Aquí tot és diferent”

“He estat en treballs que em provocaven estrés i ansietat. Aquí tot és diferent”

Entrevista a un dels treballadors de la granja La Klosca

Com i quan et va sorgir la feina a La Klosca?

Vaig entrar l’11 d’abril de 2011. Fa més de quatre anys. Tot va començar amb un curs de jardineria que vaig fer a l’octubre de 2010. A meitat d’aquest curs em van proposar entrar a treballar a La Klosca. Vaig estar un mes fent pràctiques i com que va donar la casualitat que hi havia una baixa i suposo que van veure que treballava bé, em van contractar. Va ser un procés fluid.

Com és la jornada laboral en una granja de gallines?

Recollim ous, donem de menjar i beure a les gallines i fem neteja general de les instal·lacions. La veritat és que en una granja es generen força residus i s’ha de netejar tot. I també tots els dies s’ha de recollir ous. Però diumenge fem festa, llavors quan arriba el dilluns, ens toca fer la feina de dos dies. És el dia que més ous tenim per recollir. Dilluns ens dediquem gairebé exclusivament a això.

I també prepareu el producte per portar-lo als clients?

Sí, també classifiquem els ous en capses de La Klosca. Posem sobre l’ou el segell que acredita que és un producte ecològic i les encapsem en dotzenes o mitges dotzenes. Finalment posem els números de lot i de data de caducitat. Després ve la Núria (la responsable de la granja) i ens diu les comandes que hi ha per aquell dia. I nosaltres l’ajudem a preparar-les.

Llavors aquí no hi ha temps per avorrir-se…

No, no. I tant. Perquè hi ha hagut treballs que malauradament he hagut d’abandonar. Notava que patia molt estrès i per moments em sentia molt malament. Feines mecàniques, jornades de vuit hores fent tota l’estona el mateix… Era massa feixuc. Aquí és més tranquil, estem treballant en un espai natural, al camp. Suposo que a ningú li agrada treballar, però la veritat és que aquí és diferent, s’hi està molt bé. De tots els treballs en els que he estat, em quedo amb aquest sense cap dubte.

No havies treballat en cap activitat que s’assemblés una mica a la de La Klosca?

No, no havia treballat mai amb animals ni en un entorn així. Però he treballat a diversos llocs, durant poc temps, han estat feines curtes. Algunes perquè els contractes s’acabaven i d’altres perquè les deixava jo. I la que més m’està durant és aquesta. Amb tot aquest temps que he estat a La Klosca no he patit cap ingrés hospitalari ni cap episodi d’ansietat. Des que estic fent aquesta feina em sento molt millor. És molt satisfactori aquest treball.

Podríem dir llavors que aquesta és una feina perfecta per tu?

Home, quan vaig començar el curs de jardineria i veia la finca de La Klosca, jo pensava que m’agradaria entrar a treballar aquí. I ara ja hi porto quatre anys. Tampoc vaig necessitar molta experiència prèvia, en uns quants dies vaig aprendre tot el que s’ha de fer a la granja. O sigui que sí, podríem dir que el procés ha anat molt bé. Ha anat perfecte.

Has après moltes coses en aquests quatre anys?

He après moltes coses, però sobretot a treballar en equip. En aquest treball és fan moltes activitats, és com un tot. Llavors has de col·laborar amb els companys perquè el dia a dia de la granja funcioni correctament. I jo abans no tenia el costum de treballar així. Anava a les feines amb mal humor i gairebé no tenia relació amb ningú de l’empresa. Ara em comunico molt més amb tots els que treballem aquí. Tots som amics.

I en un futur, et veuries treballant en algun altre lloc?

Pel que jo entenc, aquesta feina, la dels Centres Especials de Treball, és una oportunitat de preparació per al món laboral. Però jo ara mateix no sé si em veuria capaç d’entrar a una empresa diferent. Més ben dit, no sé pas si voldria marxar de la granja. M’hi sento molt bé aquí i no em faria gràcia haver de canviar de treball i anar a un altre lloc. El meu desig és quedar-me aquí.