Ous amb tomàquet, una recepta mediterrània… i no només mediterrània
Potser perquè sóc una persona pràctica, o simplement perquè moltes vegades arribo a casa amb gana i poc temps per cuinar, m’encanta recórrer a receptes amb pocs ingredients, senzilles i saboroses.
Això és tot el que necessites avui:
- Un bon sofregit
- Tomàquets madurs.
- Ous ecològics de La Klosca
A Itàlia, aquesta recepta es coneix com uova in purgatori, és a dir, “ous al purgatori”, i se sol menjar tant per a un dinar lleuger com pel sopar.
El nom tan original d’aquest plat sembla derivar de la imatge dels ous: clares blanques i pures submergides a les flames del purgatori, representades pel vermell de la salsa de tomàquet. Ja sabeu com som els italians… molt fantasiosos!
La recepta
Pela i pica finament ½ ceba (blanca o daurada) i una dent d’all. Posa’ls en una paella antiadherent amb 5-6 cullerades d’oli d’oliva verge extra i sofregiu suaument.
Passats uns minuts, afegeix 300 g de tomàquets frescos madurs (o, si ho prefereixes, un pot de tomàquet triturat o de tomàquets sencers). Salpebra al gust.
Deixa cuinar la salsa com a mínim 10 minuts, o fins a obtenir la textura desitjada. Amb una cullera, fes quatre petits nius a la salsa i trenca un ou a cadascú.
Cuina a foc mitjà, sense tapar, fins que les clares estiguin quallades però els rovells segueixin cremoses.
Acaba amb julivert picat o unes fulles d’alfàbrega fresca.
Els trucs per uns ous cremosos
Perquè els uova in purgatorio surtin perfectes, hi ha alguns detalls a tenir en compte.
Primer, la consistència de la salsa: no ha de ser ni massa líquida ni massa espessa. Recorda que al final hi ha cinc minuts més de cocció amb els ous dins, i això també farà que es redueixi.
Segon, No passar-se amb la cocció de la yema. La millor opció és trencar aquesta fina película que es forma a sobre i trobar-se amb un interior encara cremós, ideal per barrejar amb la salsa…y per fer la scarpetta!
Per això. aquest plat demana a crits un bon pa, i jo personalment no em puc resistir a empolvorar una mica de parmesà o pecorino acabat de ratllar, just abans de servir.
Una recepta mediterrània…i més enllà
Viatjant per tot el Mediterrani, és fàcil trobar plats semblants.
A Espanya, per exemple, són comuns els ous remenats amb tomàquet o acompanyats de samfaina manxega. A Grècia, el strapatsada combina ous, tomàquets i oli d’oliva verge extra, i sovint s’enriqueix amb formatge fet.
Però el plat més semblant als uova in Purgatori és, sens dubte, el shakshuka originari de Tunísia i avui molt popular a tot Orient Mitjà
El concepte és el mateix: ous cuits directament en una salsa de tomàquet especiada amb comí, pebre vermell, all i harissa. En regions com Palestina, Líban o Egipte, la recepta ha evolucionat, i se li afegeixen pebrots, ceba o fins i tot albergínia
Ja coneixes la història i els secrets d’aquest plat. Ara només et queda provar-ho… amb espècies o sense.
Escrit per Bruna de la Bottega Clandestina
Si t’ha agradat aquest article, no oblidis visitar el meu bloc! Allà pots llegir més sobre les meves aventures culináries i descobrir moltes més receptes delicioses d’inspiracions italianes. Ens veiem al bloc.